Skip navigation

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418
Title: Some reflections concerning the usage of "liquamen" in the Roman cookery
Authors: Matusiak, Patrycja
Keywords: Sos rybny; liquamen; kuchnia rzymska
Issue Date: 2006
Citation: Scripta Classica, Vol. 3 (2006), s. 57-67
Abstract: Przedstawiony tekst, oparty na analizie źródeł antycznych, w sposób syntetyczny przedstawia naszą dzisiejszą wiedzą o sposobach produkcji sosu rybnego i jego wykorzystania w rzymskiej kuchni. Artykuł ten jest także próbą pokazania roli i symboliki sosu rybnego w kulturze antycznej. Porównanie kuchni antycznej z dzisiejszą egzotyczną kuchnią południowoazjatycką, w której używa się sosów rybnych, wytwarzanych w podobny sposób jak liquamen, może stanowić również punkt wyjścia do szerszej analizy porównawczej zarówno od strony kulinarnej, jak i kulturowej.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418
ISSN: 1732-3509
Appears in Collections:Artykuły (W.Hum.)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Matusiak_Some_reflections_concerning_the_usage_of_liquamen.pdf486,47 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons License Creative Commons