http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418
Title: | Some reflections concerning the usage of "liquamen" in the Roman cookery |
Authors: | Matusiak, Patrycja |
Keywords: | Sos rybny; liquamen; kuchnia rzymska |
Issue Date: | 2006 |
Citation: | Scripta Classica, Vol. 3 (2006), s. 57-67 |
Abstract: | Przedstawiony tekst, oparty na analizie źródeł antycznych, w sposób syntetyczny przedstawia naszą dzisiejszą wiedzą o sposobach produkcji sosu rybnego i jego wykorzystania w rzymskiej kuchni. Artykuł ten jest także próbą pokazania roli i symboliki sosu rybnego w kulturze antycznej. Porównanie kuchni antycznej z dzisiejszą egzotyczną kuchnią południowoazjatycką, w której używa się sosów rybnych, wytwarzanych w podobny sposób jak liquamen, może stanowić również punkt wyjścia do szerszej analizy porównawczej zarówno od strony kulinarnej, jak i kulturowej. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418 |
ISSN: | 1732-3509 |
Appears in Collections: | Artykuły (W.Hum.) |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Matusiak_Some_reflections_concerning_the_usage_of_liquamen.pdf | 486,47 kB | Adobe PDF | View/Open |
Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons License