Abstract: | Inspiracją do podjętych refleksji stało się odkrycie w materiałach o charakterze biograficznym
licznych nawiązań do zmysłowych wspomnień z okresu dzieciństwa, a szczególnie
wspomnień związanych z jedzeniem, jego smakiem i zapachem, rozumianych
zarówno w sensie dosłownym, jak i metaforycznym. Wspomnienia te, jak się okazuje,
są niezwykle wyraziste, bardzo głęboko zapadają w pamięć, stanowią wręcz „pamięć
serca”. Szczególne miejsce w tych wspomnieniach zajmuje stół, jako miejsce niezwykle
ważne i symboliczne.
W niniejszych rozważaniach pragnę za pomocą opublikowanych fragmentów
biografii osób mniej lub bardziej znanych i popularnych ukazać, jak ważne miejsce we
wspomnieniach autobiograficznych odgrywają doznania smakowe z okresu dzieciństwa.
Gorzkie, słone, kwaśne czy też słodkie. Smaki z okresu dzieciństwa, stają się dla
nas nie tylko doznaniami zmysłowymi, swoistymi mitami, lecz bardzo często pełnią
funkcję wehikułu czasu i miejsca. Zamierzam zatem podjąć próbę ukazania historyczno‑pedagogicznego
wymiaru smaku dzieciństwa oraz skłonić czytelników do osobistych
poszukiwań w tym zakresie. |