Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji:
http://hdl.handle.net/20.500.12128/22651
Tytuł: | O problemie tłumaczenia sposobu wykonania w bułgarskich przepisach kulinarnych |
Autor: | Wojnarowska, Aleksandra |
Słowa kluczowe: | przekład bułgarskich przepisów kulinarnych; język bułgarski |
Data wydania: | 2020 |
Wydawca: | Katowice : Instytut Językoznawstwa Uniwersytetu Śląskiego |
Źródło: | D. Adamczyk, Ł. Gęborek, M. Małek, W. Szota (red.), "Konfrontacje z przekładem" (S. 199-210). Katowice : Instytut Językoznawstwa Uniwersytetu Śląskiego |
Abstrakt: | Artykuł porusza tematykę przekładu bułgarskich przepisów kulinarnych z języka bułgarskiego na język polski. Przedmiotem badań jest trzeci komponent przepisu –sposób wykonania, który traktuje o czynnościach, jakie należy wykonać podczas procesu przygotowania dania, a także o sposobie i momencie połączenia ze sobą składników. w artykule zostały zaprezentowane fragmenty różnych przepisów kulinarnych, które przedstawiały w ocenie autora istotne problemy tłumaczeniowe, głównie ze względu na model odbiorcy sekundarnego. Każdy problem tłumaczeniowy został opatrzony komentarzem odwołującym się do założeń teorii przekładu. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/22651 |
ISBN: | 978-83-958413-1-6 |
Pojawia się w kolekcji: | Książki/rozdziały (W.Hum.)
|