Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/22651
Tytuł: O problemie tłumaczenia sposobu wykonania w bułgarskich przepisach kulinarnych
Autor: Wojnarowska, Aleksandra
Słowa kluczowe: przekład bułgarskich przepisów kulinarnych; język bułgarski
Data wydania: 2020
Wydawca: Katowice : Instytut Językoznawstwa Uniwersytetu Śląskiego
Źródło: D. Adamczyk, Ł. Gęborek, M. Małek, W. Szota (red.), "Konfrontacje z przekładem" (S. 199-210). Katowice : Instytut Językoznawstwa Uniwersytetu Śląskiego
Abstrakt: Artykuł porusza tematykę przekładu bułgarskich przepisów kulinarnych z języka bułgarskiego na język polski. Przedmiotem badań jest trzeci komponent przepisu –sposób wykonania, który traktuje o czynnościach, jakie należy wykonać podczas procesu przygotowania dania, a także o sposobie i momencie połączenia ze sobą składników. w artykule zostały zaprezentowane fragmenty różnych przepisów kulinarnych, które przedstawiały w ocenie autora istotne problemy tłumaczeniowe, głównie ze względu na model odbiorcy sekundarnego. Każdy problem tłumaczeniowy został opatrzony komentarzem odwołującym się do założeń teorii przekładu.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/22651
ISBN: 978-83-958413-1-6
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Wojnarowska_O_problemie_tlumaczenia.pdf538,8 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons