Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/4694
Tytuł: Gawędy kulinarne Lucyny Ćwierczakiewiczowej : komunikaty nakłaniające
Autor: Zabierowska, Krystyna
Słowa kluczowe: Lucyna Ćwierczakiewiczowa; gawędy kulinarne; perswazja
Data wydania: 1993
Wydawca: Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Źródło: A. Wilkoń, J. Warchala (red.), "Z problemów współczesnego języka polskiego" (S. 66-76). Katowice : Uniwersytet Śląski
Abstrakt: In this article the author attempts to trace trace the changes of attitude, preserved in the language, as referring to a narrow sphere, that is the culinary art. Subjected to analysis are the recipes from 365 dinners by Lucyna Cwierczakiewiczowa, published in 1911 and those from the Polish Cookbook by S. Berger and others, published in 1972. From the semantic point of view the recipse contained in L. Cwierczakiewiczowa’s book may be dexcribed persuasive essays. In these writings the persuasive function dominates and it fulfils the illocutionary act of advice, recommendations, self confirming in the modal framework: X advises, suggests that Y should do. The attitude of the author of a text with language constructs of this type expresses itself in explicit and implicit ferms.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/4694
ISBN: 8322604742
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Zabierowska_Gawedy_kulinarne_Lucyny_Cwierczakiewiczowej.pdf547,75 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons