http://hdl.handle.net/20.500.12128/4806
Title: | Przepis kulinarny - prosta forma wypowiedzi? |
Authors: | Kubarek, Marta |
Keywords: | przepis kulinarny; formy wypowiedzi |
Issue Date: | 2012 |
Publisher: | Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Citation: | B. Nieszporek-Szamburska (red.), "Wiedza o języku i kompetencje językowe uczniów" (S. 367-377). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Abstract: | Przepis kulinarny klasyfikuje się jako krótką formę użytkową. Zgodnie ze szkolnymi definicjami określić możemy, że jest to „wskazówka, zwykle w formie pisemnej, określająca sposób wykonania czegoś [...]” — najczęściej jakiejś potrawy. Zakłada się zatem, że jego podstawowa funkcja — to funkcja pragmatyczna, czyli w tym wypadku informowanie o działaniach odbiorcy i kierowanie nimi. Uwidacznia się zatem w przepisie kulinarnym niezwykle istotna relacja nadawczo-odbiorcza. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/4806 |
ISBN: | 9788322620519 |
Appears in Collections: | Książki/rozdziały (W.Hum.) |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kubarek_Przepis_kulinarny_prosta_forma.pdf | 275,02 kB | Adobe PDF | View/Open |
Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons License