Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji:
http://hdl.handle.net/20.500.12128/4806
Tytuł: | Przepis kulinarny - prosta forma wypowiedzi? |
Autor: | Kubarek, Marta |
Słowa kluczowe: | przepis kulinarny; formy wypowiedzi |
Data wydania: | 2012 |
Wydawca: | Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Źródło: | B. Nieszporek-Szamburska (red.), "Wiedza o języku i kompetencje językowe uczniów" (S. 367-377). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Abstrakt: | Przepis kulinarny klasyfikuje się jako krótką formę użytkową. Zgodnie ze szkolnymi definicjami określić możemy, że jest to „wskazówka, zwykle w formie pisemnej, określająca sposób wykonania czegoś [...]” — najczęściej
jakiejś potrawy. Zakłada się zatem, że jego podstawowa funkcja — to funkcja pragmatyczna, czyli w tym wypadku informowanie o działaniach odbiorcy i kierowanie nimi. Uwidacznia się zatem w przepisie kulinarnym
niezwykle istotna relacja nadawczo-odbiorcza. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/4806 |
ISBN: | 9788322620519 |
Pojawia się w kolekcji: | Książki/rozdziały (W.Hum.)
|