Skip navigation

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12128/8683
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorWojcieszyńska, Danuta-
dc.contributor.authorGuzik, Urszula-
dc.contributor.authorGreń, Izabela-
dc.date.accessioned2019-03-27T11:55:51Z-
dc.date.available2019-03-27T11:55:51Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.citationArchiwum Gospodarki Odpadami i Ochrony Środowiska, Nr 9 (2008), s. 69-80pl_PL
dc.identifier.issn1733-4381-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/8683-
dc.description.abstractSzczep Pseudomonas sp. wykazywał zdolność do rozkładu wybranych chlorofenoli, jednak nie obserwowano wzrostu hodowli bakteryjnej w trakcie prowadzenia badań. W podjętych badaniach sprawdzono wpływ obecności dodatkowego źródła węgla na proces degradacji dichlorofenoli i pentachlorofenolu przez szczep Pseudomonas sp. Wykazano wzrost szybkości degradacji dichlorofenoli w obecności glukozy lub ekstraktu drożdżowego w porównaniu z hodowlami bez dodatkowego źródła węgla. Odmienne wyniki uzyskano w badaniach nad szybkością degradacji PCP w obecności dodatkowego źródła węgla. Dodanie ekstraktu drożdżowego nie zmieniło szybkości degradacji pentachlorofenolu w porównaniu z hodowlą bez dodatkowego źródła węgla. Obecność glukozy lub cytrynianu sodu do pożywki hamowało rozkład pentachlorofenolu. Abstractpl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/*
dc.subjectSzczep Pseudomonas sp.pl_PL
dc.subjectdegradacja dichlorofenoli i pentachlorofenolupl_PL
dc.titleInfluence of additional carbon sources on chlorophenols degradation by strain Pseudomonas sppl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
Appears in Collections:Artykuły (WNP)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Wojcieszynska_Influence_of_additional_carbon_sources.pdf679,01 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record


Uznanie Autorstwa 3.0 Polska Creative Commons License Creative Commons