Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/11427
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorCzerwiński, Piotr-
dc.contributor.authorWalczak, Maciej-
dc.date.accessioned2019-10-23T13:15:49Z-
dc.date.available2019-10-23T13:15:49Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citation"Iudaica Russica" Nr 2(3) (2019), s. 111-132pl_PL
dc.identifier.issn2657-4861-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/11427-
dc.description.abstractNa materiale wybranych opowiadań Szoloma Alejchema z cyklu Kasrylewka oraz noweli Podlipniacy Fiodora Reszetnikowa przeanalizowano specyfikę i funkcje pożywnienia/pokarmu oraz samego procesu jego przyjmowania w dwu różnych grupach etnicznych — żydów i permiaków. Przeprowadzona analiza wykazała wieloaspektowość pokarmu i jedzenia (chodzi o czynność), polegającą nie tylko na jej czysto fizjologicznej funkcji zaspokojenia głodu i dostarczenia energii, lecz także socjalnej i psychologicznej. Te ostatnie są bowiem wskaźnikiem relacji międzyludzkich (wspólny posiłek, umiejętność/nieumiejętność/ niechęć do dzielenia się nim), wewnętrznych stanów emocjonalnych i przeżyć, nierzadko w kulturowo-religijnym uwarunkowaniu. Znamienne w związku z tym wydaje się jedzenie, zwłaszcza chleb, w sensytywnej funkcji źródła przyjemności zarówno fizycznej, odczuwanej poprzez różne zmysły (smak, zapach, wzrok), jak i duchowej.pl_PL
dc.language.isorupl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/*
dc.subjectpokarmpl_PL
dc.subjectburłacypl_PL
dc.subjectjedzeniepl_PL
dc.subjectprodukty żywnościowepl_PL
dc.subjectobraz literackipl_PL
dc.subjectwspólnota żydowskapl_PL
dc.subjectImperium Rosyjskiepl_PL
dc.titleПища, еда и продукты питания у Шолома Алейхема и Федора Решетникова (Касриловка vs Подлиповцы)pl_PL
dc.title.alternativePokarm, jedzenie i produkty żywnościowe u Szołoma Alejchema i Fiodora Reszetnikowa (Kasrylewka vs Podlipniacy)pl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.identifier.doi10.31261/IR.2019.03.07-
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Czerwinski_Pokarm_jedzenie_i_produkty_zywnosciowe_u_Szoloma_Alejchema.pdf594 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons