Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13338
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorBangrowska, Agnieszka-
dc.date.accessioned2020-03-30T09:39:35Z-
dc.date.available2020-03-30T09:39:35Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationCamera Separatoria, Vol. 7, nr. 2 (2015) s. 159-178pl_PL
dc.identifier.issn2083-6392-
dc.identifier.issn2299-6265-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/13338-
dc.description.abstractA completely unexplored area of research is constituted by the impact of secondary substances of paper on the mechanism and kinetics of paper’s aging. Hence the interest in the adhesive substances used in the manufacturing technology of historical printing paper. The main goal of the experiment was the usage of selected chromatographic techniques to mark natural ingredients in the historic library materials and the products of their reactions as yet another element of the natural process of aging. Learning the data allowed to create basic mechanism of this process and its influence on the structural and mechanical parameters of the historical library material. Such knowledge makes the decision about the degree of conservator’s interference easier as well as allows to choose appropriate materials or neutral contemporary substitutes.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/*
dc.subjectlibrary collectionspl_PL
dc.subjectpaperpl_PL
dc.subjectfatty acidspl_PL
dc.subjectgas chromatographypl_PL
dc.titleZastosowanie chromatografii gazowej do badania naturalnego procesu starzenia się papierów pochodzących z Biblioteki Jasnogórskiejpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Bangrowska_Zastosowanie_chromatografii.pdf1,5 MBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons