Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13804
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorBarakońska, Liliana-
dc.date.accessioned2020-05-05T06:53:06Z-
dc.date.available2020-05-05T06:53:06Z-
dc.date.issued2002-
dc.identifier.citation"Er(r)go" (2002), Nr 4, z. 1, s. 59-69pl_PL
dc.identifier.issn2544-3186-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/13804-
dc.description.abstractJednym z wielkich projektów retoryki doby Renesansu jest ten wyłożony przez Erazma z Rotterdamu, w którym myśliciel, uciekając się do metafory trawiennej, postuluje wytworzenie nowego, oryginalnego i indywidualnego stylu nie tyle po- przez samo czytanie literatury klasycznej, ile, jak podkreśla, poprzez jej trawienie. Tak więc, wypracowanie nowego stylu jest uwarunkowane uprzednią lekturą no- szącą znamiona trawienia. Tym właśnie założeniem kieruje się Robert Burton, kiedy po opublikowaniu swej Anatomii melancholii w 1621 roku nie przerywa pisania, ale czerpiąc z in- nych dzieł - cytując za nimi, zapożyczając z nich, bądź streszczając je - stale rozszerza własne. Tak więc, każde następne wydanie Anatomii (1624, 1628, 1632, 1638 oraz pośmiertne z 1651 zawierające poprawki autora) jest zmienione: nic zeń nie zostaje wykreślone, natomiast nowe lektury pozostawiają ślad w postaci nadwyżki pisma. Powołując się na autorytet Seneki, Burton opisuje ów proces" [...] (fragm.)pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/*
dc.subjectRobert Burtonpl_PL
dc.subjectjedzeniepl_PL
dc.subjectsztukapl_PL
dc.subjectAnatomia melancholiipl_PL
dc.titleOkruchy : o książkach i strawiepl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Barakonska_okruchy_o_ksiazkach_i_strawie.pdf279,77 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons