Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/17123
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorCoetzee, John Maxwell-
dc.contributor.authorKubisz, Marzena-
dc.contributor.authorMazurek, Marcin-
dc.date.accessioned2020-11-18T09:38:34Z-
dc.date.available2020-11-18T09:38:34Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citation"Er(r)go", Nr 38, z. 1, 2019, s. 141-149pl_PL
dc.identifier.issn1508-6305-
dc.identifier.issn2544-3186-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/17123-
dc.description.abstract"Lata dziewięćdziesiąte XIX wieku były w Anglii świadkiem narodzin swoistego dziwactwa, którego kredo stanowiły orzeźwiające zimne prysznice, sandały noszone bez względu na pogodę, wolna miłość, jazda na rowerze oraz unikanie alkoholu i mięsa. Dziwactwo to kojarzone było z Edwardem Carpenterem i George’em Bernardem Shawem, z grupą co bardziej pokojowo nastawionych anarchistów, z niektórymi teozofistami czy wreszcie ze wczesnymi Fabianami. W wymiarze politycznym ruch ten (zakładając, że miał wystarczająco wspólny cel lub kierunek, by móc zwać się ruchem) łączył w sobie ideały socjalizmu wspólnotowego ze skrajnym indywidualizmem i głębokim brakiem zaufania wobec państwa [...]". Esej "Meat Country" ukazał się po raz pierwszy w czasopiśmie "Granta” (52, Winter 1995).pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/*
dc.subjectzwyczaje dietetycznepl_PL
dc.subjectwegetarianizmpl_PL
dc.subjectanglo-amerykański styl życiapl_PL
dc.titleKraina mięsa (1995)pl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.identifier.doi10.31261/ERRGO.2019.38.09-
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Kubisz_Kraina_miesa.pdf285,5 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie Autorstwa 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons