DC pole | Wartość | Język |
dc.contributor.author | Coetzee, John Maxwell | - |
dc.contributor.author | Kubisz, Marzena | - |
dc.contributor.author | Mazurek, Marcin | - |
dc.date.accessioned | 2020-11-18T09:38:34Z | - |
dc.date.available | 2020-11-18T09:38:34Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.citation | "Er(r)go", Nr 38, z. 1, 2019, s. 141-149 | pl_PL |
dc.identifier.issn | 1508-6305 | - |
dc.identifier.issn | 2544-3186 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12128/17123 | - |
dc.description.abstract | "Lata dziewięćdziesiąte XIX wieku były w Anglii świadkiem narodzin swoistego dziwactwa, którego kredo stanowiły orzeźwiające zimne prysznice, sandały noszone bez względu na pogodę, wolna miłość, jazda na rowerze oraz unikanie alkoholu i mięsa. Dziwactwo to kojarzone było z Edwardem Carpenterem i George’em Bernardem Shawem, z grupą co bardziej pokojowo nastawionych anarchistów, z niektórymi teozofistami czy wreszcie ze wczesnymi Fabianami. W wymiarze politycznym ruch ten (zakładając, że miał wystarczająco wspólny cel lub kierunek, by móc zwać się ruchem) łączył w sobie ideały socjalizmu wspólnotowego ze skrajnym indywidualizmem i głębokim brakiem zaufania wobec państwa [...]". Esej "Meat Country" ukazał się po raz pierwszy w czasopiśmie "Granta” (52, Winter 1995). | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/ | * |
dc.subject | zwyczaje dietetyczne | pl_PL |
dc.subject | wegetarianizm | pl_PL |
dc.subject | anglo-amerykański styl życia | pl_PL |
dc.title | Kraina mięsa (1995) | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.31261/ERRGO.2019.38.09 | - |
Pojawia się w kolekcji: | Artykuły (W.Hum.)
|