Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/18582
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorWojciechowska, Barbara-
dc.date.accessioned2021-01-26T09:19:57Z-
dc.date.available2021-01-26T09:19:57Z-
dc.date.issued1983-
dc.identifier.citationWiadomości Botaniczne, 1983, z. 3, s. 199-212pl_PL
dc.identifier.issn2543-6503-
dc.identifier.issn0043-5090-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/18582-
dc.description.abstractDo diagnostycznych cech nasion i drobnych owoców zalicza się twardość. Pojęcie twardości nie· jest jednak jednoznaczne. Może bowiem chodzić o fazę doj­rzewania i konsystencję nasion, o obniżenie zdolności kiełkowania wynikające, jak się sądzi, z nieprzenikliwości okryw dla wody i gazów, w trzecim natomiast przy­padku o strukturalną odporność na ucisk i siły deformujące. Zmiany w kierunku twardości fizjologicznej mogą być inicjowane już w pier­wszych fazach przekształcania się zalążków w nasiona[...]pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/*
dc.subjectnasionapl_PL
dc.subjecttwardość nasionpl_PL
dc.subjectdojrzewanie nasionpl_PL
dc.subjectdiagnostyczne cechy nasionpl_PL
dc.titleO twardości nasionpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
dc.relation.journalWiadomości Botanicznepl_PL
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (WNP)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Wojciechowska_O_twardosci_nasion.pdf743,85 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie Autorstwa 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons