DC pole | Wartość | Język |
dc.contributor.author | Wojciechowska, Barbara | - |
dc.date.accessioned | 2021-01-26T09:19:57Z | - |
dc.date.available | 2021-01-26T09:19:57Z | - |
dc.date.issued | 1983 | - |
dc.identifier.citation | Wiadomości Botaniczne, 1983, z. 3, s. 199-212 | pl_PL |
dc.identifier.issn | 2543-6503 | - |
dc.identifier.issn | 0043-5090 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12128/18582 | - |
dc.description.abstract | Do diagnostycznych cech nasion i drobnych owoców zalicza się twardość.
Pojęcie twardości nie· jest jednak jednoznaczne. Może bowiem chodzić o fazę dojrzewania i konsystencję nasion, o obniżenie zdolności kiełkowania wynikające, jak
się sądzi, z nieprzenikliwości okryw dla wody i gazów, w trzecim natomiast przypadku o strukturalną odporność na ucisk i siły deformujące.
Zmiany w kierunku twardości fizjologicznej mogą być inicjowane już w pierwszych fazach przekształcania się zalążków w nasiona[...] | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/ | * |
dc.subject | nasiona | pl_PL |
dc.subject | twardość nasion | pl_PL |
dc.subject | dojrzewanie nasion | pl_PL |
dc.subject | diagnostyczne cechy nasion | pl_PL |
dc.title | O twardości nasion | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
dc.relation.journal | Wiadomości Botaniczne | pl_PL |
Pojawia się w kolekcji: | Artykuły (WNP)
|