Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/10965
Tytuł: Hermeneutyka wina
Autor: Kucz, Anna
Matusiak, Patrycja
Słowa kluczowe: wino w religii; wino jako symbol; aspekt społeczny wina; historia
Data wydania: 2017
Wydawca: Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Źródło: A. Kucz, P. Matusiak (red.), "Hermeneutyka wina" (S. 7-12). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Abstrakt: Wino bowiem to arystokrata, ma swe legendy i tradycje. Dzieje grona winnego są nierozerwalnie związane z narodzinami europejskiej kultury, zwłaszcza w obszarze basenu Morza Śródziemnego. Fenicjanie poznali winorośl od starszych cywilizacji i doprowadzili jej uprawę do perfekcji. Następnie dzięki ustabilizowanym kontaktom handlowym prowadzonym na terenie Śródziemnomorza rozpowszechnili wino wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego od wschodu na zachód. Egipcjanie prócz piwa pijali sok gronny i czcili Ozyrysa jako dawcę winnego nektaru. Powiada o nich Plutarch w opowieści O Izydzie i Ozyrysie, że zaczęli pić wino dopiero za czasów faraona Psammetycha13, założyciela XXVI dynastii w VII wieku p.n.e. Wcześniej natomiast, to jest w III i II tysiącleciu p.n.e., używali wina tylko na ofiarę dla bogów, wierzyli bowiem, że bogowie pragną go najgoręcej, biorąc wino za krew Tytanów. Ich krew zmieszała się z ziemią i wydała winorośl. [fragm. tekstu]
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/10965
ISBN: 978-83-226-3115-7
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Kucz_Matusiak_Hermeneutyka_wina.pdf486,24 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons