http://hdl.handle.net/20.500.12128/11427
Tytuł: | Пища, еда и продукты питания у Шолома Алейхема и Федора Решетникова (Касриловка vs Подлиповцы) |
Tytuł równoległy: | Pokarm, jedzenie i produkty żywnościowe u Szołoma Alejchema i Fiodora Reszetnikowa (Kasrylewka vs Podlipniacy) |
Autor: | Czerwiński, Piotr Walczak, Maciej |
Słowa kluczowe: | pokarm; burłacy; jedzenie; produkty żywnościowe; obraz literacki; wspólnota żydowska; Imperium Rosyjskie |
Data wydania: | 2019 |
Źródło: | "Iudaica Russica" Nr 2(3) (2019), s. 111-132 |
Abstrakt: | Na materiale wybranych opowiadań Szoloma Alejchema z cyklu Kasrylewka oraz noweli Podlipniacy Fiodora Reszetnikowa przeanalizowano specyfikę i funkcje pożywnienia/pokarmu oraz samego procesu jego przyjmowania w dwu różnych grupach etnicznych — żydów i permiaków. Przeprowadzona analiza wykazała wieloaspektowość pokarmu i jedzenia (chodzi o czynność), polegającą nie tylko na jej czysto fizjologicznej funkcji zaspokojenia głodu i dostarczenia energii, lecz także socjalnej i psychologicznej. Te ostatnie są bowiem wskaźnikiem relacji międzyludzkich (wspólny posiłek, umiejętność/nieumiejętność/ niechęć do dzielenia się nim), wewnętrznych stanów emocjonalnych i przeżyć, nierzadko w kulturowo-religijnym uwarunkowaniu. Znamienne w związku z tym wydaje się jedzenie, zwłaszcza chleb, w sensytywnej funkcji źródła przyjemności zarówno fizycznej, odczuwanej poprzez różne zmysły (smak, zapach, wzrok), jak i duchowej. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/11427 |
DOI: | 10.31261/IR.2019.03.07 |
ISSN: | 2657-4861 |
Pojawia się w kolekcji: | Artykuły (W.Hum.) |
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
Czerwinski_Pokarm_jedzenie_i_produkty_zywnosciowe_u_Szoloma_Alejchema.pdf | 594 kB | Adobe PDF | Przejrzyj / Otwórz |
Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons