Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13804
Tytuł: Okruchy : o książkach i strawie
Autor: Barakońska, Liliana
Słowa kluczowe: Robert Burton; jedzenie; sztuka; Anatomia melancholii
Data wydania: 2002
Źródło: "Er(r)go" (2002), Nr 4, z. 1, s. 59-69
Abstrakt: Jednym z wielkich projektów retoryki doby Renesansu jest ten wyłożony przez Erazma z Rotterdamu, w którym myśliciel, uciekając się do metafory trawiennej, postuluje wytworzenie nowego, oryginalnego i indywidualnego stylu nie tyle po- przez samo czytanie literatury klasycznej, ile, jak podkreśla, poprzez jej trawienie. Tak więc, wypracowanie nowego stylu jest uwarunkowane uprzednią lekturą no- szącą znamiona trawienia. Tym właśnie założeniem kieruje się Robert Burton, kiedy po opublikowaniu swej Anatomii melancholii w 1621 roku nie przerywa pisania, ale czerpiąc z in- nych dzieł - cytując za nimi, zapożyczając z nich, bądź streszczając je - stale rozszerza własne. Tak więc, każde następne wydanie Anatomii (1624, 1628, 1632, 1638 oraz pośmiertne z 1651 zawierające poprawki autora) jest zmienione: nic zeń nie zostaje wykreślone, natomiast nowe lektury pozostawiają ślad w postaci nadwyżki pisma. Powołując się na autorytet Seneki, Burton opisuje ów proces" [...] (fragm.)
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13804
ISSN: 2544-3186
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Barakonska_okruchy_o_ksiazkach_i_strawie.pdf279,77 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons