DC pole | Wartość | Język |
dc.contributor.author | Matusiak, Patrycja | - |
dc.date.accessioned | 2018-03-21T09:03:26Z | - |
dc.date.available | 2018-03-21T09:03:26Z | - |
dc.date.issued | 2006 | - |
dc.identifier.citation | Scripta Classica, Vol. 3 (2006), s. 57-67 | pl_PL |
dc.identifier.issn | 1732-3509 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418 | - |
dc.description.abstract | Przedstawiony tekst, oparty na analizie źródeł antycznych, w sposób syntetyczny przedstawia
naszą dzisiejszą wiedzą o sposobach produkcji sosu rybnego i jego wykorzystania w rzymskiej
kuchni. Artykuł ten jest także próbą pokazania roli i symboliki sosu rybnego w kulturze antycznej.
Porównanie kuchni antycznej z dzisiejszą egzotyczną kuchnią południowoazjatycką, w której
używa się sosów rybnych, wytwarzanych w podobny sposób jak liquamen, może stanowić również
punkt wyjścia do szerszej analizy porównawczej zarówno od strony kulinarnej, jak i kulturowej. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | Sos rybny | pl_PL |
dc.subject | liquamen | pl_PL |
dc.subject | kuchnia rzymska | pl_PL |
dc.title | Some reflections concerning the usage of "liquamen" in the Roman cookery | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
Pojawia się w kolekcji: | Artykuły (W.Hum.)
|