Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorMatusiak, Patrycja-
dc.date.accessioned2018-03-21T09:03:26Z-
dc.date.available2018-03-21T09:03:26Z-
dc.date.issued2006-
dc.identifier.citationScripta Classica, Vol. 3 (2006), s. 57-67pl_PL
dc.identifier.issn1732-3509-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/1418-
dc.description.abstractPrzedstawiony tekst, oparty na analizie źródeł antycznych, w sposób syntetyczny przedstawia naszą dzisiejszą wiedzą o sposobach produkcji sosu rybnego i jego wykorzystania w rzymskiej kuchni. Artykuł ten jest także próbą pokazania roli i symboliki sosu rybnego w kulturze antycznej. Porównanie kuchni antycznej z dzisiejszą egzotyczną kuchnią południowoazjatycką, w której używa się sosów rybnych, wytwarzanych w podobny sposób jak liquamen, może stanowić również punkt wyjścia do szerszej analizy porównawczej zarówno od strony kulinarnej, jak i kulturowej.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/*
dc.subjectSos rybnypl_PL
dc.subjectliquamenpl_PL
dc.subjectkuchnia rzymskapl_PL
dc.titleSome reflections concerning the usage of "liquamen" in the Roman cookerypl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Matusiak_Some_reflections_concerning_the_usage_of_liquamen.pdf486,47 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons