Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/19432
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorBronder, Alicja-
dc.contributor.authorHamerlok, Dorota-
dc.date.accessioned2021-03-09T11:07:20Z-
dc.date.available2021-03-09T11:07:20Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationT. Gęsina, W. Wilczek (red.), "Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś" (S. 13-26). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiegopl_PL
dc.identifier.isbn9788322634936-
dc.identifier.isbn9788322634943-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/19432-
dc.description.abstractThe article has to do with a comparison of the early culinary culture with the modern realisations of the theme which is mentioned in the discourse. An analysis was conducted upon the first Polish culinary book - Compendium ferculorum - whose comparison with modern handbooks/collections of recipes enabled an indication of similarities as well as significant differences in the manner of the realisation of the cookbook genre. In the course of research one focused on the text‑formative elements such as: the formation of the text, metatexts, the layout of the publications and the architecture of the recipe genre, which conferred a holistic character to the analysis. The methodology which was employed in the present work makes reference to the theory of the text, linguistic genology, as well as historical stylistics.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherKatowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiegopl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/*
dc.subjectCompendium ferculorumpl_PL
dc.subjectStanisław Czernieckipl_PL
dc.subjectksiążka kucharskapl_PL
dc.subjectgenologia lingwistycznapl_PL
dc.subjectstylistyka historycznapl_PL
dc.titleMasterChef XVII w. - studium porównawcze pierwszej polskiej książki kulinarnej Compendium ferculorum oraz współczesnych publikacji o tematyce kulinarnejpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartpl_PL
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Bronder_MasterChef_siedemnastego_wieku_studium_porownawcze_pierwszej_polskiej_ksiazki.pdf561,56 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons