Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/19459
Tytuł: Wprowadzenie
Autor: Gęsina, Tomasz
Wilczek, Wioletta
Słowa kluczowe: kuchnia w literaturze; historia kuchni; książki kucharskie; kuchnia i kultura
Data wydania: 2018
Wydawca: Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Źródło: T. Gęsina, W. Wilczek (red.), "Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś" (S. 7-10). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Abstrakt: Kuchnia - świat smaków i zapachów… Jedzenie to nie tylko zaspokajanie podstawowych potrzeb, ale też smakowanie potraw czy zachwycanie się ich wyglądem. Zarówno przyrządzanie, jak i spożywanie dań może być przyjemnością dla ciała i duszy, podróżą w świat magii, zmysłowości i wrażeń sensualno‑estetycznych. Od wieków kuchnia kształtowała życie poszczególnych rodzin, społeczności czy narodów. Stawała się wyznacznikiem identyfikacji kulturowej, stanowiąc o tożsamości danej jednostki na kulinarnej mapie świata. Rozwijała życie towarzyskie, tworzyła więzi między ludźmi, bazujące na wspólnym doświadczeniu spotkań przy stole. Wyzwalała klimat biesiadny, odświętny i uroczysty. Bogactwo składników, wyjątkowość receptur i tradycja przygotowywania dań sprawiają, że kulinaria nieustannie pobudzają apetyt… [fragm. tekstu]
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/19459
ISBN: 9788322634936
9788322634943
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Gesina_Wprowadzenie.pdf383,17 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons