Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/20252
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorOcieczek, Renarda-
dc.date.accessioned2021-05-18T13:30:35Z-
dc.date.available2021-05-18T13:30:35Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationK.Tałuć, M. Nadolna-Tłuczykont (red.), „Między książką a literaturą : księga jubileuszowa dedykowana Profesor dr hab. Teresie Wilkoń z okazji 45- lecia pracy naukowej i dydaktycznej” (S. 208-218). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-226-3874-3-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/20252-
dc.description.abstractW Panu Tadeuszu jest kilkanaście sytuacji kulinarnych. Skupiają one uwagę badaczy, wywołują sporne opinie, są argumentem w niekończących się dyskusjach. Stosunkowo dużo refleksji – niestety często błędnych – wywołuje opisana w księdze dwunastej poematu pod tytułem Kochajmy się! „ostatnia uczta staropolska” zadziwiająca wymyślnością potraw, ich niezwykłymi nazwami, które dla współczesnego Mickiewiczowi czytelnika, a tym bardziej obecnie, są niezrozumiałe, nie wiadomo, co oznaczają: „kto zrozumie nieznane już za naszych czasów / Te półmiski kontuzów, arkasów, blemasów…” (XII, w. 144–145) [...].pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherKatowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiegopl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/*
dc.subjectAdam Mickiewiczpl_PL
dc.subjectksiążki kucharskiepl_PL
dc.titleMickiewicz i jego kulinarne pasjepl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartpl_PL
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Ocieczek_Mickiewicz_i_jego.pdf2,12 MBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons