DC pole | Wartość | Język |
dc.contributor.author | Ocieczek, Renarda | - |
dc.date.accessioned | 2021-05-18T13:30:35Z | - |
dc.date.available | 2021-05-18T13:30:35Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | K.Tałuć, M. Nadolna-Tłuczykont (red.), „Między książką a literaturą : księga jubileuszowa dedykowana Profesor dr hab. Teresie Wilkoń z okazji 45- lecia pracy naukowej i dydaktycznej” (S. 208-218). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-226-3874-3 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12128/20252 | - |
dc.description.abstract | W Panu Tadeuszu jest kilkanaście sytuacji kulinarnych. Skupiają one uwagę badaczy, wywołują sporne opinie, są argumentem w niekończących się dyskusjach. Stosunkowo dużo refleksji – niestety często błędnych – wywołuje opisana w księdze dwunastej poematu pod tytułem Kochajmy się! „ostatnia uczta staropolska” zadziwiająca wymyślnością potraw, ich niezwykłymi nazwami, które dla współczesnego Mickiewiczowi czytelnika, a tym bardziej obecnie, są niezrozumiałe, nie wiadomo, co oznaczają: „kto zrozumie nieznane już za naszych czasów / Te półmiski kontuzów, arkasów, blemasów…” (XII, w. 144–145) [...]. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/ | * |
dc.subject | Adam Mickiewicz | pl_PL |
dc.subject | książki kucharskie | pl_PL |
dc.title | Mickiewicz i jego kulinarne pasje | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bookPart | pl_PL |
Pojawia się w kolekcji: | Książki/rozdziały (W.Hum.)
|