Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji:
http://hdl.handle.net/20.500.12128/20275
Tytuł: | Staropolskie bankiety od kuchni : uwagi o marszałkach, podczaszych i kuchmistrzach dworów magnackich |
Autor: | Jarczykowa, Mariola |
Słowa kluczowe: | polskie książki kucharskie; receptury; instruktarze magnackie |
Data wydania: | 2020 |
Wydawca: | Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Źródło: | K.Tałuć, M. Nadolna-Tłuczykont (red.), "Między książką a literaturą : księga jubileuszowa dedykowana Profesor dr hab. Teresie Wilkoń z okazji 45-lecia pracy naukowej i dydaktycznej” (S. 197-207). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego. |
Abstrakt: | W staropolskich sylwach wśród zapisywanych dokumentów, takich jak: korespondencja, oracje czy źródła odnoszące się do życia publicznego, można znaleźć czasem inne materiały dotyczące codziennego życia na magnackich i szlacheckich dworach, na przykład przepisy kulinarne czy rozporządzenia dotyczące sprawnego funkcjonowania służby. Zachowały się rękopiśmienne zbiory instrukcji z XVII i XVIII wieku przybliżające zakres obowiązków osób, którym powierzano nadzór nad dworem i stołem pańskim. Wydana drukiem w 1682 roku książka Stefana Czernieckiego Compendium ferculorum zawiera również, poza przepisami, opis obowiązków i zadań kuchmistrza. Dokumenty te pozwalają na przybliżenie realiów prowadzenia kuchni magnackiej oraz biesiadowania przy staropolskim stole [...]. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/20275 |
ISBN: | 978-83-226-3874-3 |
Pojawia się w kolekcji: | Książki/rozdziały (W.Hum.)
|