Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/20275
Tytuł: Staropolskie bankiety od kuchni : uwagi o marszałkach, podczaszych i kuchmistrzach dworów magnackich
Autor: Jarczykowa, Mariola
Słowa kluczowe: polskie książki kucharskie; receptury; instruktarze magnackie
Data wydania: 2020
Wydawca: Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Źródło: K.Tałuć, M. Nadolna-Tłuczykont (red.), "Między książką a literaturą : księga jubileuszowa dedykowana Profesor dr hab. Teresie Wilkoń z okazji 45-lecia pracy naukowej i dydaktycznej” (S. 197-207). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego.
Abstrakt: W staropolskich sylwach wśród zapisywanych dokumentów, takich jak: korespondencja, oracje czy źródła odnoszące się do życia publicznego, można znaleźć czasem inne materiały dotyczące codziennego życia na magnackich i szlacheckich dworach, na przykład przepisy kulinarne czy rozporządzenia dotyczące sprawnego funkcjonowania służby. Zachowały się rękopiśmienne zbiory instrukcji z XVII i XVIII wieku przybliżające zakres obowiązków osób, którym powierzano nadzór nad dworem i stołem pańskim. Wydana drukiem w 1682 roku książka Stefana Czernieckiego Compendium ferculorum zawiera również, poza przepisami, opis obowiązków i zadań kuchmistrza. Dokumenty te pozwalają na przybliżenie realiów prowadzenia kuchni magnackiej oraz biesiadowania przy staropolskim stole [...].
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/20275
ISBN: 978-83-226-3874-3
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Jarczyk_Staropolskie_bankiety_od_kuchni.pdf684,52 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons