Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/2186
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorMitrenga, Barbara-
dc.date.accessioned2018-04-06T12:19:17Z-
dc.date.available2018-04-06T12:19:17Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationB. Mitrenga (red.), "Opozycja - przeciwieństwo - kontrast w języku i w tekście" (S. 91-108). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiegopl_PL
dc.identifier.isbn9788322621042-
dc.identifier.isbn9788380125612-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/2186-
dc.description.abstractThe aim of the article is an attempt to answer the question if, and if yes, to what an extent we can talk about the relation of antonymy as regards adjectives and nouns naming and defining taste. An introduction to considerations on relations between tastes is the presentation of research opinions to be found in the literature of the subject (A. Nagórko, A. Markowski and J. Apresjan). The author of the article makes a conclusion that we can only talk about the contextual antonimy with reference to taste lexis. On the basis of various quotations characterizing old and modern Polish, the author presents in what complex opposition relations, changing with history, the differences between tastes were shown. The following contextual adjective oppositions are discussed: sweet (e.g. sweet-sour), sour (e.g. sour-unleavened), bitter (e.g. sweet-bitter), salty (e.g. salty-non-salty).pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Śląskiegopl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/*
dc.subjectantonimia leksykalnapl_PL
dc.subjectliteratura lingwistycznapl_PL
dc.subjectsmakpl_PL
dc.titleRelacje antonimiczne oparte na opozycji smakówpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartpl_PL
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Mitrenga_Relacje_antonimiczne_oparte_na_opozycji_smakow.pdf328,05 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons