Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13806
Tytuł: Między tłuszczem a tłuszczą
Autor: Białas, Zbigniew
Słowa kluczowe: sztuka kulinarna; sztuka słowa; literatura; jedzenie; recepcja literatury
Data wydania: 2002
Źródło: "Er(r)go" (2002), Nr 4, z. 1, s. 33-44
Abstrakt: "Smak, podobnie zresztą jak pozostałe zmysły, wywiera przemożny i przewrotny wpływ na nasze postrzeganie zewnętrznego świata. Samo słowo „smak", jak większość fundamentalnych pojęć, spełnia dwojaką funkcję - dosłowną i metaforyczną, zaś „język" degustacji jest językiem estetyki. Dabney Townsend wyjaśnia w angielskim Wstępie do estetyki, że po pierwsze: „smak" odnosi się do zmysłu uzależnionego od bezpośredniej styczności z językiem (jako częścią ciała), a po drugie: posiada dodatkowy sens, który określa reakcje na estetyczne właściwości przedmiotów.I W tej materii „język" polski nie różni się szczególnie od „języka" angielskiego" [...] (fragm.)
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13806
ISSN: 2544-3186
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Bialas_miedzy_tluszczem_a_tluszcza.pdf822,41 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons