DC pole | Wartość | Język |
dc.contributor.author | Białas, Zbigniew | - |
dc.date.accessioned | 2020-05-05T06:53:50Z | - |
dc.date.available | 2020-05-05T06:53:50Z | - |
dc.date.issued | 2002 | - |
dc.identifier.citation | "Er(r)go" (2002), Nr 4, z. 1, s. 33-44 | pl_PL |
dc.identifier.issn | 2544-3186 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12128/13806 | - |
dc.description.abstract | "Smak, podobnie zresztą jak pozostałe zmysły, wywiera przemożny i przewrotny wpływ na
nasze postrzeganie zewnętrznego świata. Samo słowo „smak", jak większość fundamentalnych pojęć,
spełnia dwojaką funkcję - dosłowną i metaforyczną, zaś „język" degustacji jest językiem estetyki.
Dabney Townsend wyjaśnia w angielskim Wstępie do estetyki, że po pierwsze: „smak" odnosi się do
zmysłu uzależnionego od bezpośredniej styczności z językiem (jako częścią ciała), a po drugie:
posiada dodatkowy sens, który określa reakcje na estetyczne właściwości przedmiotów.I W tej
materii „język" polski nie różni się szczególnie od „języka" angielskiego" [...] (fragm.) | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/ | * |
dc.subject | sztuka kulinarna | pl_PL |
dc.subject | sztuka słowa | pl_PL |
dc.subject | literatura | pl_PL |
dc.subject | jedzenie | pl_PL |
dc.subject | recepcja literatury | pl_PL |
dc.title | Między tłuszczem a tłuszczą | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | pl_PL |
Pojawia się w kolekcji: | Artykuły (W.Hum.)
|