Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13806
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorBiałas, Zbigniew-
dc.date.accessioned2020-05-05T06:53:50Z-
dc.date.available2020-05-05T06:53:50Z-
dc.date.issued2002-
dc.identifier.citation"Er(r)go" (2002), Nr 4, z. 1, s. 33-44pl_PL
dc.identifier.issn2544-3186-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/13806-
dc.description.abstract"Smak, podobnie zresztą jak pozostałe zmysły, wywiera przemożny i przewrotny wpływ na nasze postrzeganie zewnętrznego świata. Samo słowo „smak", jak większość fundamentalnych pojęć, spełnia dwojaką funkcję - dosłowną i metaforyczną, zaś „język" degustacji jest językiem estetyki. Dabney Townsend wyjaśnia w angielskim Wstępie do estetyki, że po pierwsze: „smak" odnosi się do zmysłu uzależnionego od bezpośredniej styczności z językiem (jako częścią ciała), a po drugie: posiada dodatkowy sens, który określa reakcje na estetyczne właściwości przedmiotów.I W tej materii „język" polski nie różni się szczególnie od „języka" angielskiego" [...] (fragm.)pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/*
dc.subjectsztuka kulinarnapl_PL
dc.subjectsztuka słowapl_PL
dc.subjectliteraturapl_PL
dc.subjectjedzeniepl_PL
dc.subjectrecepcja literaturypl_PL
dc.titleMiędzy tłuszczem a tłuszcząpl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Bialas_miedzy_tluszczem_a_tluszcza.pdf822,41 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons