Skip navigation

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13806
Title: Między tłuszczem a tłuszczą
Authors: Białas, Zbigniew
Keywords: sztuka kulinarna; sztuka słowa; literatura; jedzenie; recepcja literatury
Issue Date: 2002
Citation: "Er(r)go" (2002), Nr 4, z. 1, s. 33-44
Abstract: "Smak, podobnie zresztą jak pozostałe zmysły, wywiera przemożny i przewrotny wpływ na nasze postrzeganie zewnętrznego świata. Samo słowo „smak", jak większość fundamentalnych pojęć, spełnia dwojaką funkcję - dosłowną i metaforyczną, zaś „język" degustacji jest językiem estetyki. Dabney Townsend wyjaśnia w angielskim Wstępie do estetyki, że po pierwsze: „smak" odnosi się do zmysłu uzależnionego od bezpośredniej styczności z językiem (jako częścią ciała), a po drugie: posiada dodatkowy sens, który określa reakcje na estetyczne właściwości przedmiotów.I W tej materii „język" polski nie różni się szczególnie od „języka" angielskiego" [...] (fragm.)
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/13806
ISSN: 2544-3186
Appears in Collections:Artykuły (W.Hum.)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bialas_miedzy_tluszczem_a_tluszcza.pdf822,41 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons License Creative Commons