Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418
Tytuł: Some reflections concerning the usage of "liquamen" in the Roman cookery
Autor: Matusiak, Patrycja
Słowa kluczowe: Sos rybny; liquamen; kuchnia rzymska
Data wydania: 2006
Źródło: Scripta Classica, Vol. 3 (2006), s. 57-67
Abstrakt: Przedstawiony tekst, oparty na analizie źródeł antycznych, w sposób syntetyczny przedstawia naszą dzisiejszą wiedzą o sposobach produkcji sosu rybnego i jego wykorzystania w rzymskiej kuchni. Artykuł ten jest także próbą pokazania roli i symboliki sosu rybnego w kulturze antycznej. Porównanie kuchni antycznej z dzisiejszą egzotyczną kuchnią południowoazjatycką, w której używa się sosów rybnych, wytwarzanych w podobny sposób jak liquamen, może stanowić również punkt wyjścia do szerszej analizy porównawczej zarówno od strony kulinarnej, jak i kulturowej.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/1418
ISSN: 1732-3509
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Matusiak_Some_reflections_concerning_the_usage_of_liquamen.pdf486,47 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons