Skip navigation

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12128/17148
Title: Danie letnie, lecz w zasadzie lekkostrawne – recenzja
Authors: Sarnek, Marcin
Keywords: Peter Scholliers; recenzja
Issue Date: 2002
Citation: "Er(r)go", Nr 4, z. 1, 2002, s. 153-156
Abstract: "Graniczącym już dzisiaj z truizmem staje się sąd, że wszelkie dania wykwintne jak i te przyrządzane co dnia, te serwowane na złotych zastawach, jak i te wcinane ukradkiem przy kuchennym stole, napoje prostacze jak i nektary godne bogów, każde jedzenie i każde picie, wszystkie ze spożywaniem związane produkty, naczynia, sztućce, obrusy, serwety, dzbany i butelki, jak i wszelkie rytuały, zwyczaje i tradycje z tym spożywaniem związane, uwikłane są w szczególny sposób w codzienną dramaturgie konstruowania, podtrzymywania, potwierdzania i negowania tożsamości, zarówno osób liczonych w jednostkach, jak i całych narodów i cywilizacji. Zagadnienia te są już dzisiaj bowiem stałymi składnikami „akademickiej diety”, popularnymi wśród badaczy wielu dziedzin, chociażby tak od siebie (pozornie?) odległych tematycznie jak rozważania nad płcią kulturową, studia nam mediami czy tez sama dietetyka i nauka o żywieniu [...]". Recenzja: Food, drink and identity : cooking, eating and drinking in Europe since the Middle Ages / edited by Peter Scholliers. - Oxford ; New York : Berg, 2001. - xi, 223 s ; 24 cm
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/17148
ISSN: 1508-6305
2544-3186
Appears in Collections:Artykuły (W.Hum.)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sarnek_Danie letnie.pdf258,44 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record


Uznanie Autorstwa 3.0 Polska Creative Commons License Creative Commons