Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/17148
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorSarnek, Marcin-
dc.date.accessioned2020-11-18T12:52:12Z-
dc.date.available2020-11-18T12:52:12Z-
dc.date.issued2002-
dc.identifier.citation"Er(r)go", Nr 4, z. 1, 2002, s. 153-156pl_PL
dc.identifier.issn1508-6305-
dc.identifier.issn2544-3186-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/17148-
dc.description.abstract"Graniczącym już dzisiaj z truizmem staje się sąd, że wszelkie dania wykwintne jak i te przyrządzane co dnia, te serwowane na złotych zastawach, jak i te wcinane ukradkiem przy kuchennym stole, napoje prostacze jak i nektary godne bogów, każde jedzenie i każde picie, wszystkie ze spożywaniem związane produkty, naczynia, sztućce, obrusy, serwety, dzbany i butelki, jak i wszelkie rytuały, zwyczaje i tradycje z tym spożywaniem związane, uwikłane są w szczególny sposób w codzienną dramaturgie konstruowania, podtrzymywania, potwierdzania i negowania tożsamości, zarówno osób liczonych w jednostkach, jak i całych narodów i cywilizacji. Zagadnienia te są już dzisiaj bowiem stałymi składnikami „akademickiej diety”, popularnymi wśród badaczy wielu dziedzin, chociażby tak od siebie (pozornie?) odległych tematycznie jak rozważania nad płcią kulturową, studia nam mediami czy tez sama dietetyka i nauka o żywieniu [...]". Recenzja: Food, drink and identity : cooking, eating and drinking in Europe since the Middle Ages / edited by Peter Scholliers. - Oxford ; New York : Berg, 2001. - xi, 223 s ; 24 cmpl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/*
dc.subjectPeter Schollierspl_PL
dc.subjectrecenzjapl_PL
dc.titleDanie letnie, lecz w zasadzie lekkostrawne – recenzjapl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlepl_PL
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Sarnek_Danie letnie.pdf258,44 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie Autorstwa 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons