Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/17148
Tytuł: Danie letnie, lecz w zasadzie lekkostrawne – recenzja
Autor: Sarnek, Marcin
Słowa kluczowe: Peter Scholliers; recenzja
Data wydania: 2002
Źródło: "Er(r)go", Nr 4, z. 1, 2002, s. 153-156
Abstrakt: "Graniczącym już dzisiaj z truizmem staje się sąd, że wszelkie dania wykwintne jak i te przyrządzane co dnia, te serwowane na złotych zastawach, jak i te wcinane ukradkiem przy kuchennym stole, napoje prostacze jak i nektary godne bogów, każde jedzenie i każde picie, wszystkie ze spożywaniem związane produkty, naczynia, sztućce, obrusy, serwety, dzbany i butelki, jak i wszelkie rytuały, zwyczaje i tradycje z tym spożywaniem związane, uwikłane są w szczególny sposób w codzienną dramaturgie konstruowania, podtrzymywania, potwierdzania i negowania tożsamości, zarówno osób liczonych w jednostkach, jak i całych narodów i cywilizacji. Zagadnienia te są już dzisiaj bowiem stałymi składnikami „akademickiej diety”, popularnymi wśród badaczy wielu dziedzin, chociażby tak od siebie (pozornie?) odległych tematycznie jak rozważania nad płcią kulturową, studia nam mediami czy tez sama dietetyka i nauka o żywieniu [...]". Recenzja: Food, drink and identity : cooking, eating and drinking in Europe since the Middle Ages / edited by Peter Scholliers. - Oxford ; New York : Berg, 2001. - xi, 223 s ; 24 cm
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/17148
ISSN: 1508-6305
2544-3186
Pojawia się w kolekcji:Artykuły (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Sarnek_Danie letnie.pdf258,44 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie Autorstwa 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons