Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/20252
Tytuł: Mickiewicz i jego kulinarne pasje
Autor: Ocieczek, Renarda
Słowa kluczowe: Adam Mickiewicz; książki kucharskie
Data wydania: 2020
Wydawca: Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Źródło: K.Tałuć, M. Nadolna-Tłuczykont (red.), „Między książką a literaturą : księga jubileuszowa dedykowana Profesor dr hab. Teresie Wilkoń z okazji 45- lecia pracy naukowej i dydaktycznej” (S. 208-218). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego.
Abstrakt: W Panu Tadeuszu jest kilkanaście sytuacji kulinarnych. Skupiają one uwagę badaczy, wywołują sporne opinie, są argumentem w niekończących się dyskusjach. Stosunkowo dużo refleksji – niestety często błędnych – wywołuje opisana w księdze dwunastej poematu pod tytułem Kochajmy się! „ostatnia uczta staropolska” zadziwiająca wymyślnością potraw, ich niezwykłymi nazwami, które dla współczesnego Mickiewiczowi czytelnika, a tym bardziej obecnie, są niezrozumiałe, nie wiadomo, co oznaczają: „kto zrozumie nieznane już za naszych czasów / Te półmiski kontuzów, arkasów, blemasów…” (XII, w. 144–145) [...].
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/20252
ISBN: 978-83-226-3874-3
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Ocieczek_Mickiewicz_i_jego.pdf2,12 MBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons