http://hdl.handle.net/20.500.12128/20252
Tytuł: | Mickiewicz i jego kulinarne pasje |
Autor: | Ocieczek, Renarda |
Słowa kluczowe: | Adam Mickiewicz; książki kucharskie |
Data wydania: | 2020 |
Wydawca: | Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Źródło: | K.Tałuć, M. Nadolna-Tłuczykont (red.), „Między książką a literaturą : księga jubileuszowa dedykowana Profesor dr hab. Teresie Wilkoń z okazji 45- lecia pracy naukowej i dydaktycznej” (S. 208-218). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego. |
Abstrakt: | W Panu Tadeuszu jest kilkanaście sytuacji kulinarnych. Skupiają one uwagę badaczy, wywołują sporne opinie, są argumentem w niekończących się dyskusjach. Stosunkowo dużo refleksji – niestety często błędnych – wywołuje opisana w księdze dwunastej poematu pod tytułem Kochajmy się! „ostatnia uczta staropolska” zadziwiająca wymyślnością potraw, ich niezwykłymi nazwami, które dla współczesnego Mickiewiczowi czytelnika, a tym bardziej obecnie, są niezrozumiałe, nie wiadomo, co oznaczają: „kto zrozumie nieznane już za naszych czasów / Te półmiski kontuzów, arkasów, blemasów…” (XII, w. 144–145) [...]. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/20252 |
ISBN: | 978-83-226-3874-3 |
Pojawia się w kolekcji: | Książki/rozdziały (W.Hum.) |
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
Ocieczek_Mickiewicz_i_jego.pdf | 2,12 MB | Adobe PDF | Przejrzyj / Otwórz |
Uznanie autorstwa na tych samych warunkach 3.0 Polska Creative Commons