http://hdl.handle.net/20.500.12128/9907
Title: | Mikrobiologiczny rozkład kwasu galusowego |
Authors: | Wojcieszyńska, Danuta Guzik, Urszula Jaroszek, Piotr |
Keywords: | Kwas galusowy; Bakterie; Degradacja |
Issue Date: | 2009 |
Citation: | Inżynieria i Ochrona Środowiska, 2009, nr 3, s. 173-184 |
Abstract: | Kwas galusowy należy do grupy roślinnych związków zwanych polifenolami. Związek ten występuje w roślinach w postaci wolnej i związanej w estrach. Rozkład GA zachodzi zarówno w tlenowych, jak i beztlenowych warunkach, a główną rolę w jego degradacji od-grywają mikroorganizmy. Kluczowymi enzymami tlenowej degradacji GA są, należące do oksygenaz, dioksygenazy rozszczepiające, katalizujące rozpad pierścienia aromatycznego z udziałem tlenu. Tlenowa degradacja kwasu galusowego u bakterii może zachodzić szlakiem meta, inicjowanym przez dioksygenazę galusanową i 4,5-dioksygenazę protokatechową, lub szlakiem orto, zapoczątkowanym aktywnością 3,4-dioksygenazy protokatechowej. Produk-tami rozkładu GA stwierdzonymi u Pseudomonas putida są pirogronian i szczawiooctan. Rozkład GA z udziałem tlenu powiązany jest również ze szlakiem β-ketoadypinowym kwasu protokatechowego, którego końcowymi produktami są acetylo-CoA i bursztynylo-CoA. Stwierdzono także obecność tlenowej degradacji GA u grzybów. Głównymi związkami przejściowymi beztlenowej degradacji GA są floroglucyna oraz rezorcyna. Kluczowym produktem przejściowym w degradacji kwasu galusowego poprzez floroglucynę jest 3-hydroksy-5-ketoheksanian (HOHN). Rezorcyna, drugi produkt przejś-ciowy beztlenowej degradacji GA, powstaje z floroglucyny i pirogalolu przez dehydroksyla-cję. Związek ten może ulegać następnie redukcji z udziałem reduktazy rezorcynowej lub hydrolizie do kwasu 5-keto-2-heksenowego. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/9907 |
ISSN: | 1505-3695 2391-7253 |
Appears in Collections: | Artykuły (WNP) |
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Wojcieszynska_Mikrobiologiczny_rozklad_kwasu_galusowego.pdf | 801,76 kB | Adobe PDF | View/Open |
Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne 3.0 Polska Creative Commons License