Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/4806
Pełny rekord metadanych
DC poleWartośćJęzyk
dc.contributor.authorKubarek, Marta-
dc.date.accessioned2018-06-21T08:16:32Z-
dc.date.available2018-06-21T08:16:32Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.citationB. Nieszporek-Szamburska (red.), "Wiedza o języku i kompetencje językowe uczniów" (S. 367-377). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiegopl_PL
dc.identifier.isbn9788322620519-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12128/4806-
dc.description.abstractPrzepis kulinarny klasyfikuje się jako krótką formę użytkową. Zgodnie ze szkolnymi definicjami określić możemy, że jest to „wskazówka, zwykle w formie pisemnej, określająca sposób wykonania czegoś [...]” — najczęściej jakiejś potrawy. Zakłada się zatem, że jego podstawowa funkcja — to funkcja pragmatyczna, czyli w tym wypadku informowanie o działaniach odbiorcy i kierowanie nimi. Uwidacznia się zatem w przepisie kulinarnym niezwykle istotna relacja nadawczo-odbiorcza.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Śląskiegopl_PL
dc.rightsUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/*
dc.subjectprzepis kulinarnypl_PL
dc.subjectformy wypowiedzipl_PL
dc.titlePrzepis kulinarny - prosta forma wypowiedzi?pl_PL
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartpl_PL
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Kubarek_Przepis_kulinarny_prosta_forma.pdf275,02 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż prosty rekord


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons