DC pole | Wartość | Język |
dc.contributor.author | Kubarek, Marta | - |
dc.date.accessioned | 2018-06-21T08:16:32Z | - |
dc.date.available | 2018-06-21T08:16:32Z | - |
dc.date.issued | 2012 | - |
dc.identifier.citation | B. Nieszporek-Szamburska (red.), "Wiedza o języku i kompetencje językowe uczniów" (S. 367-377). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 9788322620519 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12128/4806 | - |
dc.description.abstract | Przepis kulinarny klasyfikuje się jako krótką formę użytkową. Zgodnie ze szkolnymi definicjami określić możemy, że jest to „wskazówka, zwykle w formie pisemnej, określająca sposób wykonania czegoś [...]” — najczęściej
jakiejś potrawy. Zakłada się zatem, że jego podstawowa funkcja — to funkcja pragmatyczna, czyli w tym wypadku informowanie o działaniach odbiorcy i kierowanie nimi. Uwidacznia się zatem w przepisie kulinarnym
niezwykle istotna relacja nadawczo-odbiorcza. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | przepis kulinarny | pl_PL |
dc.subject | formy wypowiedzi | pl_PL |
dc.title | Przepis kulinarny - prosta forma wypowiedzi? | pl_PL |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bookPart | pl_PL |
Pojawia się w kolekcji: | Książki/rozdziały (W.Hum.)
|