http://hdl.handle.net/20.500.12128/5978
Tytuł: | Kultura etniczna Polonii amerykańskiej i kulinarna nostalgia w twórczości amerykańskich autorów polskiego pochodzenia : głos trzeciego pokolenia : proza Leslie Pietrzyk i Anthony'ego Bukoskiego |
Autor: | Caputa, Sonia |
Słowa kluczowe: | Leslie Pietrzyk; Anthony Bukoski |
Data wydania: | 2016 |
Wydawca: | Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Źródło: | B. Szałasta-Rogowska (red.), "Literatura polska obu Ameryk : studia i szkice. Ser. 2" (S. 215-226). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego |
Abstrakt: | In American ethnic literature, food — apart from fulfilling a biological function — also has a cultural role. Cookery, which includes all activities related to preparing a meal, serving or consuming it, but also simply treating food as nourishment, is an expression of cultural belonging and attachment to a particular ethnic group. A kind of culinary nostalgia is also observable in the prose of Leslie Pietrzyk and Anthony Bukoski, contemporary American writers with Polish roots. The foods shown in the debut novel by Pietrzyk and selected stories by Bukoski serve as indicators of ethnicity, specific emotional bridges, thanks to which the characters can be transported to the times of their childhood, thus being defined anew and achieving a sense of rootedness in a strange for them American land. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.12128/5978 |
ISBN: | 9788380127777 9788380127784 |
Pojawia się w kolekcji: | Książki/rozdziały (W.Hum.) |
Plik | Opis | Rozmiar | Format | |
---|---|---|---|---|
Caputa_Kultura_etniczna_Polonii_amerykanskiej_i_kulinarna_nostalgia.pdf | 426,14 kB | Adobe PDF | Przejrzyj / Otwórz |
Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons