Skip navigation

Zastosuj identyfikator do podlinkowania lub zacytowania tej pozycji: http://hdl.handle.net/20.500.12128/5978
Tytuł: Kultura etniczna Polonii amerykańskiej i kulinarna nostalgia w twórczości amerykańskich autorów polskiego pochodzenia : głos trzeciego pokolenia : proza Leslie Pietrzyk i Anthony'ego Bukoskiego
Autor: Caputa, Sonia
Słowa kluczowe: Leslie Pietrzyk; Anthony Bukoski
Data wydania: 2016
Wydawca: Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Źródło: B. Szałasta-Rogowska (red.), "Literatura polska obu Ameryk : studia i szkice. Ser. 2" (S. 215-226). Katowice : Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego
Abstrakt: In American ethnic literature, food — apart from fulfilling a biological function — also has a cultural role. Cookery, which includes all activities related to preparing a meal, serving or consuming it, but also simply treating food as nourishment, is an expression of cultural belonging and attachment to a particular ethnic group. A kind of culinary nostalgia is also observable in the prose of Leslie Pietrzyk and Anthony Bukoski, contemporary American writers with Polish roots. The foods shown in the debut novel by Pietrzyk and selected stories by Bukoski serve as indicators of ethnicity, specific emotional bridges, thanks to which the characters can be transported to the times of their childhood, thus being defined anew and achieving a sense of rootedness in a strange for them American land.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12128/5978
ISBN: 9788380127777
9788380127784
Pojawia się w kolekcji:Książki/rozdziały (W.Hum.)

Pliki tej pozycji:
Plik Opis RozmiarFormat 
Caputa_Kultura_etniczna_Polonii_amerykanskiej_i_kulinarna_nostalgia.pdf426,14 kBAdobe PDFPrzejrzyj / Otwórz
Pokaż pełny rekord


Uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych 3.0 Polska Creative Commons Creative Commons